Z przyjemnością informujemy, że zostaliśmy zaproszeni do współpracy przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.
Celem badań była ocena skuteczności aplikacji Green Algi w uprawach strategicznych warzyw w Polsce, jednorocznych roślin warzywnych (ogórek i fasola) oraz gatunków dwuletnich (marchwi i cebuli).
Wyniki uznano za spektakularne i właśnie trwają badania na kolejnych gatunkach warzyw. Badania przeprowadzane były kilkuetapowo:
- w warunkach laboratoryjnych – zaprawianie nasion,
- szklarniowych – nawożenie,
- na polu – nawożenie oraz uodparnianie na stres termiczny.
Podsumowując efekty badań, wskazano, że po zaprawianiu nasion oraz nawożeniu Green Algą udokumentowano:
brak zgorzeli na nasionach
90 do 100% zdolności kiełkowania nasion (marchew 90%)
widocznie zdrowsze, mocniejsze i bardziej zielone rośliny wschodzące (20% więcej chlorofilu)
szybsze wschody roślin od 2 do 7 dni, a co za tym idzie szybsze kwitnienie i plonowanie
większą masę plonów
plony były wysokiej jakości (bp. bez rozgałęzień w marchwi)
nasienniki wysokiej jakości, pełne, o większej niż przeciętnie masie i ilości nasion
odporność roślin na stres termiczny wywołany wysoką temperaturą
stymulowanie rozrostu pożytecznych mikroorganizmów glebowych
brak grzybów antagonistycznych w glebie nawożonej algami
Zainteresowanych szczegółowymi wynikami na poszczególnych gatunkach roślin, zachęcamy do pobrania pełnego raportu w formacie pdf, dostępnego poniżej: