Z przyjemnością informujemy, że zostaliśmy zaproszeni do współpracy przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Celem badań była ocena skuteczności aplikacji Green Algi w uprawach strategicznych warzyw w Polsce, jednorocznych roślin warzywnych (ogórek i fasola) oraz  gatunków dwuletnich (marchwi i cebuli).

Wyniki uznano za spektakularne i właśnie trwają badania na kolejnych gatunkach warzyw. Badania przeprowadzane były kilkuetapowo:

  • w warunkach laboratoryjnych – zaprawianie nasion,
  • szklarniowych – nawożenie,
  • na polu – nawożenie oraz uodparnianie na stres termiczny.

Podsumowując efekty badań, wskazano, że po zaprawianiu nasion oraz nawożeniu Green Algą udokumentowano:

🍀 brak zgorzeli na nasionach
🍀 90 do 100% zdolności kiełkowania nasion (marchew 90%)
🍀 widocznie zdrowsze, mocniejsze i bardziej zielone rośliny wschodzące (20% więcej chlorofilu)
🍀 szybsze wschody roślin od 2 do 7 dni, a co za tym idzie szybsze kwitnienie i plonowanie
🍀 większą masę plonów
🍀 plony były wysokiej jakości (bp. bez rozgałęzień w marchwi)
🍀 nasienniki wysokiej jakości, pełne, o większej niż przeciętnie masie i ilości nasion
🍀 odporność roślin na stres termiczny wywołany wysoką temperaturą
🍀 stymulowanie rozrostu pożytecznych mikroorganizmów glebowych
🍀 brak grzybów antagonistycznych w glebie nawożonej algami

 

Zainteresowanych szczegółowymi wynikami na poszczególnych gatunkach roślin, zachęcamy do pobrania pełnego raportu w formacie pdf, dostępnego poniżej:
Menu